De beste sangene fra fotball-VM-historien

Arenaene under fotball-VM er ofte er spredt over stor avstand. Dette fører til to problemer. For det første blir det dyrt for ihuga fotballfans som ønsker å se alle kampene til sitt lag. For det andre blir det mer utfordrende for arrangørene å sy det hele i sammen. Det finnes imidlertid løsninger på det meste. For fotballfans med tom lommebok kan centum hjelpe, mens arrangøren benytter seg av logoer, sanger og andre kunstneriske uttrykk for å knytte det hele sammen.

Listen over tidligere VM-sanger er lang. Den inneholder stort sett en blanding av hip hop, R&B og pop, og mange av dem er svært minneverdige på sine unike måter. De fleste har oppstemte beats og melodilinjer, for å sette den gode stemningen blant tilskuerne mens de feirer verdens største sportsbegivenhet. Sangene preges selvsagt også av høy allsangfaktor. Her skal vi se nærmere på noen av de mest minneverdige.

Colors

For VM i Russland i 2018, skrev og sang Jason Derulo den offisielle Coca Cola VM-sangen «Colors». Akkurat som fotball forener folk av ulike farger og raser, setter en sang som denne alle i en forsonende stemning. De lystbetonte rytmene og fengende melodilinjene fikk mang en fotball-fan til å strekke på dansefoten både i Russland, og ellers i verden, i løpet av sommeren 2018. Sangen ble også utgitt i en spansk versjon av den Colombianske sangeren Maluma en uke etter den opprinnelige versjonen.

Waka Waka

Shakira slo seg sammen med bandet Freshlyground for å produsere sangen «Waka Waka» til Afrikas første fotball-VM i historien. Under 2010 VM-arrangementet ga de verden en av de beste temasangene noensinne. De fanget den magiske stemningen som alltid finner sted under et verdensmesterskap. De gjorde den også karakteristisk internasjonal, med klare preg av Afrikanske rytmer. Teksten traff også blink, der den spiller på tematikk som at man må etterstrebe å nå sine mål i livet, noe som blant annet fremheves ved utstrakt bruk av metaforer. Sangen har med dette blitt den mest spilte VM-sangen noensinne. I 2018 hadde den klokket inn over 2 milliarder YouTube-visninger. Dette gjorde den også til den 26. mest sette videoen i YouTube-historien. Sangen har også blitt kronet med utmerkelser fra Recording Industry Association of America.

Wavin’ Flag

En annen sang som ble en stor hit under VM i Sør-Afrika i 2010 er «Wavin’ Flag». Den ble skrevet av den somali-canadiske sangeren K’naan, opprinnelig for det somaliske folket og deres kamp for frihet. Etter stor suksess i Canada ble den imidlertid også valgt til å være den offisielle Coca-Cola VM-sangen det året. Det gjorde den raskt til en global hit, som også herjet de norske hitlistene. Den inspirerte mange fotballfans i 2010, og har blitt gitt ut i nye versjoner flere ganger, blant annet etter jordskjelvet i Haiti i 2010 av det kanadiske ensemblet “Young Artists for Haiti”. Teksten ble da endret for anledningen.

Leave a Reply