Musikk i begravelser

En begravelse er noe vi forbinder med noe trist. Vi har mistet noen vi har kjær, som vi nå skal ta avskjed med for aller siste gang. Enda tyngre er det hvis det er en av dine nærmeste som skal gravlegges, for da må du også være med og arrangere begravelsen. Heldigvis kan du få hjelp av et begravelsesbyrå, enten du bor i Asker, Oslo, Karasjok eller et helt annet sted i landet. Disse hjertevarme menneskene kan hjelpe deg med alt fra kiste og blomster til musikk.

Musikk skaper stemning

Enten du velger en kirkelig- eller humanetisk begravelse, er musikk en essensiell del av seremonien. Noen nøyer seg med orgelmusikk og avspilling av originallåter, mens andre hyrer inn solister. Alt dette er opp til dere og pengene dere har til rådighet.

Pårørende kan ofte ha et ønske om at yndlingssangen til den avdøde spilles, og selv om det kan være tungt å høre akkurat den sangen der og da, så vil det sette sitt helt eget preg på begravelsen. Man kan på en måte føle nærværet til den avdøde, og vi liker jo å tenke at de fortsatt er med oss, selv etter døden.

Man kan også velge sanger som gjenspeiler interessene til den avdøde. Var dette en person som ofte tråkket i den norske fjellheimen, kan man f.eks. velge Grieg-klassikeren «Ved Rondane».

Likevel er det noen sanger som ofte går igjen i begravelser, og som nok nikkes gjenkjennende til enten du spør ansatte ved begravelsesbyråer i Asker, Tromsø, Hønefoss eller Sogndal. Disse skal vi se litt nærmere på.

Sanger som ofte spilles i begravelser

Av sanger som ikke er salmer, finner vi ofte noen av disse:

  • You raise me up – Josh Gorban
  • Våren – Edvard Grieg
  • Eg ser – Bjørn Eidsvåg
  • Öppna landskap – Ulf Lundell
  • Nocturn – Evert Taube
  • Time to say goodbye – Sartori/Quarantotto
  • Amazing race – John Newton
  • Bridge over troubled water – Simon & Garfunkel
  • Tir n’a noir – Vamp
  • Den finaste eg veit – Hellbillies

Det er derimot ikke helt fritt frem hvilke sanger man velger. De må godkjennes av både prest og organist. Det samme gjelder for humanetiske seremonier. Men det skal mye til at du ikke får spille det du ønsker, om dette ikke er helt ekstreme sanger.

Hedring av sportsidioten

Mange velger å hedre avdøde sportsidioter med klubbsangene til favorittlaget. Ikke sjelden blir f.eks. Liverpool-sangen «You’ll never walk alone» spilt under begravelser. Det skulle derfor ikke forundre oss om et begravelsesbyrå i Asker til tider får forespørsel om å spille en av sangene til hockeylaget Frisk/Asker. Eller at det i Trondheim ofte er Rosenborg-sangen som setter sitt preg på seremonien.

Gjør begravelsen til en personlig seremoni

Musikk er viktig i alle faser av livet, både i sorg og glede. Derfor kan du skape den helt egne stemningen ved å velge musikk som var viktig for den avdøde. Er det din livsledsager som har trukket pusten for siste gang, kan det hende dere hadde en sang som betød mye for dere. Mulighetene er mange, og det er kun du som vet hva som passer best.

Leave a Reply