Hvordan musikk påvirker hukommelsen og konsentrasjonen

Har du noen gang opplevd at en sang plutselig tar deg tilbake til et spesielt øyeblikk? Dette er ikke tilfeldig. Musikk har en sterk forbindelse til hukommelsen og kan også påvirke konsentrasjonsevnen. La oss se nærmere på hvordan musikk virker på hjernen.

Slik trener musikk hjernen din

Musikk er mye mer enn bare underholdning – det er en effektiv treningsøkt for hjernen. Forskning viser at musikk aktiverer en rekke områder i hjernen samtidig. Enten du lytter til eller spiller musikk, stimuleres hjernen på flere måter – gjennom hørsel, syn (hvis du leser noter), og bevegelse (hvis du spiller et instrument). Denne omfattende stimuleringen er gunstig for kognitive funksjoner, som hukommelse og konsentrasjon.

Hjernens utrolige tilpasningsevne

Hjernen er bemerkelsesverdig formbar og kan endre seg og tilpasse seg gjennom hele livet. Denne evnen kalles nevroplastisitet, og musikk bidrar sterkt til denne prosessen. Musikktrening kan føre til dannelse av nye nervebaner og mer effektiv hjerneaktivitet. Dette gjelder særlig for de som spiller instrumenter, men også de som lytter til musikk kan oppleve positive effekter. Musikk kan bidra til å bygge bro over skadede områder i hjernen og støtte svekkede funksjoner, som nevnt i en artikkel om bruk av musikk i hverdagen hos Frambu.

Musikk og hukommelsens mange lag

Hukommelsen vår er kompleks og består av korttidsminne, langtidsminne, arbeidsminne og episodisk minne. Musikk ser ut til å påvirke alle disse. Arbeidsminnet hjelper oss å sette sammen musikkbiter til en helhet, som beskrevet i Store Norske Leksikon. Langtidsminnet lar oss gjenkjenne melodier vi har hørt tidligere.

Musikkterapi som støtte ved hukommelsestap

Musikk kan være til stor hjelp for personer som opplever hukommelsestap, for eksempel ved demens. Forskning viser at musikkopplevelsen er noe av det som bevares lengst, og den kan være en viktig kommunikasjonskanal. Sang og musikkterapi brukes ofte for å skape trivsel og kontakt, og kan til og med vekke gamle minner. ALMUTH-studien, omtalt i Tidsskriftet Musikkterapi, viser at musikkterapi kan forbedre kognitiv funksjon hos personer med Alzheimers og mild kognitiv svikt. I denne studien kombineres individuell terapi med korøvelser. Den individuelle terapien kan inneholde oppvarming, sangtrening og lytting til musikk, tilpasset den enkeltes preferanser og behov for å skape engasjement.

Musikk og konsentrasjonsevnen

Mange opplever at musikk forbedrer konsentrasjonen, enten det er på jobb, under studier eller i andre situasjoner. Dette skyldes at musikk stimulerer hjernen og kan bidra til et mer fokusert miljø. Det er imidlertid viktig å være klar over at noen mennesker kan finne musikk distraherende, uavhengig av type. Det er altså individuelle forskjeller som spiller inn.

Kunsten å velge riktig musikk

For optimal konsentrasjon kan det være lurt å velge musikk du liker, men unngå sanger du kjenner for godt, da du fort kan bli distrahert av å synge med. En studie publisert i PubMed fant at musikk som vekker sterke følelser, enten positive eller negative, kan forstyrre. Nøytral bakgrunnsmusikk, som rolig instrumentalmusikk, ambient eller lo-fi, kan derfor være et bedre alternativ. En annen studie, omtalt i Medical News Today, indikerer at kompleks musikk kan forbedre ytelsen i enkle oppgaver, mens musikk generelt kan ha en negativ effekt på komplekse oppgaver. Det kan være lurt å eksperimentere med ulike typer musikk for å finne det som fungerer best for deg.

Mozart-effekten – mer enn en myte?

Mozart-effekten, ideen om at lytting til Mozart gjør deg smartere, har blitt populær. Nyere forskning viser imidlertid at dette er en forenkling. Selv om en studie fra 2017, referert til i artikkelen fra Medical News Today, indikerte at musikk, og da spesielt et Albinoni-stykke, kan ha en positiv innvirkning på kognitiv ytelse, finnes det ikke bevis for at Mozart er unik i så måte. Effekten ser ut til å handle mer om musikkens tempo og lytterens preferanser, og hvordan dette påvirker hjernen.

Musikk og barn

Musikkundervisning har positiv innvirkning på barns utvikling, særlig innen språk og matematikk. En dansk studie, omtalt på forskning.no og Radio Nordkapp, fant at barn som spiller musikk, har bedre arbeidsminne. Å lære musikk kan sammenlignes med å lære et nytt språk – det styrker hukommelsen. Musikk stimulerer også barns emosjonelle og sosiale utvikling.

Musikkens positive effekt gjennom hele livet

Musikk er gunstig for hjernen, uansett alder. En studie ved Emory University, omtalt på NRK.no, viste at eldre som hadde spilt instrument i mange år, hadde bedre hukommelse. Musikk kan bidra til å beskytte mot kognitiv svikt og kan også hjelpe personer med Alzheimers, som nevnt av Dødehavstiftelsen. Musikk brukes også i terapi, for eksempel for å redusere stress og angst. Musikkterapi kan også hjelpe barn og unge med kognitive utfordringer, og forskningsgruppen GAMUT forsker aktivt på hvordan musikk kan fremme helse.

Oppdag musikkens unike kraft

Musikk er en fantastisk ressurs som kan vekke minner, skape stemning og forbedre både hukommelse og konsentrasjon. Finn musikk som passer for deg, enten du trenger å fokusere eller bare ønsker å nyte den. Lag gjerne en spilleliste med musikk som hjelper deg med å konsentrere deg, og eksperimenter for å finne ut hva som fungerer best for akkurat deg!

Leave a Reply