Barn og musikkopplevelser

Mange foreldre føler kanskje en trang til å styre hva slags musikk barna velger å høre på, spille eller danse til. Men barn fortjener å bli tatt alvorlig på lik linje med voksne når det kommer til musikksmak og preferanser. Det finnes mye bra musikk der ute som er laget spesifikt for barn, alt fra Alf Prøysen til Markus og Martinus. Men det trenger ikke å bety at barn ikke også kan sette pris på andre sjangere. Og det skader ikke å utvikle de musikalske evnene sine tidlig i livet om barnet ønsker det.

the_wizard_of_oz_judy_garland_terry_1939De tidlige inntrykkene

Musikken du likte som barn husker du sannsynligvis fortsatt godt. Den første favorittmusikken din er et viktig minne, akkurat som dine første barneklær eller lekene du lekte mest med. Opplevelsen musikk kan gi oss går på tvers av alle kategorier man kan putte mennesker i, også på tvers av alder. Og akkurat som oss voksne har barna forskjellig smak. Det finnes barn i barnehagealder som danser til hiphop, slapper av til klassisk musikk eller headbanger til heavy metal på samme måte som andre barn synger på musikken fra Frozen eller Pokemon. Som forelder kan man kanskje bli gal iblant av å høre den samme sangen igjen og igjen, men for barn er gjentagelser bra. Har først sønnen eller datteren din funnet en favorittsang så kan den spilles på repeat i flere uker av gangen. Men det er gjennom repetisjon at man lærer best, og det er slik barn får utforsket sine egne kreative evner.

La barna prøve seg fram

Barn som omgir seg mye med musikk de første årene har lettere for å utvikle egne musikalske evner. Musikk er en fantastisk måte å uttrykke følelsene sine på, men også en måte å skape nye på. Ingen barn bør tvinges til å lære seg et instrument eller ta sangtimer om de ikke ønsker det, men litt lett hjelp for å prøve seg frem skader ingen. Det finnes nok av tilbud der ute, fra korps og kor til private timer eller musikkskole for de minste. Det er heller ikke vanskelig å få tak i rimelige instrumenter for barn. Det finnes både gitarer, trommer og fløyter i den riktige størrelsen for små hender, og disse instrumentene er som regel laget for at man skal kunne leke seg med dem og prøve seg frem uten at de går i stykker. Og viktigere enn hvor rent man spiller, er tross alt følelsen av mestring det fører med seg.

Leave a Reply