Derfor er godt leselys viktig når du skal studere

This article is paid and made in collaboration with the mentioned websites in the article

Det å studere innebærer ofte å sitte i mange timer over en tekstbok og/eller en PC med liten skrift. Er det for mørkt, er det ofte lett å bli søvnig eller å få hodepine, så for å unngå å bli sliten i øynene eller hodet er det derfor meget viktig at man har godt leselys når man skal studere.

Hvor skal lampen stå?
Det vil kanskje være lett å tro at det er ett fett hvor lampen står i forhold til deg når du skal studere, men der tar du feil. Siden de fleste mennesker er høyrehendte lener de seg ofte litt til høyre. Har du da lampen på din høyre side vil du blokkere ditt eget lys. Er du høyrehendt bør du derfor plassere lampen på din venstre side. Er du som undertegnede venstrehendt bør du plassere lyskilden på din høyre side.

En annen ting man bør passe på er at man har korrekt lysstyrke i lampen. Mange av lampene man før kjøpt i dag kommer med en bryter som lar deg regulere lysstyrken på pæren. Dette er bra da folk reagerer ulikt på lys. Det å ha korrekt lysstyrke vil si at lyset er skarpt nok til at man ikke må anstrenge seg for å lese, men samtidig må det ikke være så skarpt at det gir gjenskinn fra PC skjermen eller fra sidene boken som irriterer øynene. Dersom du kan sitte i normal sittestilling og lese teksten foran deg uten å bli anstrengt i øyne eller hode er lyset bra.

Hvilken lampe er best?
Smaken er som kjent delt og det finnes så klart ikke det definitivt svar. Det er sikkert gjort mange undersøkelser hvor man ser på ulike kriterier som kvalitet, energiforbruk og pris for så å ha kåret en vinner, men til syvende og sist står og faller det hele på personlig smak og hva den enkelte foretrekker. På en annen side finnes det nok et par ting som alle bør være oppmerksom på. Skal lampen i hovedsak fungere som leselampe eller skal den også fungere som lyskilde til hele rommet? En leselampe bør være av den små sorten sik at den lett kan flyttes på og den bør ha en skjerm som fokuserer lyset mot et begrenset område. Skal lampen også lyse opp hele rommet er kanskje en vegglampe mer passende da de ofte har god spredning av lyset. Er du på jakt etter en god og allsidig lampe så kjøp vegglamper her.

Den beste leseopplevelsen
Når man ønsker å slappe av med en god bok er det viktig at alt ved hele opplevelsen stemmer. Boken, lesestolen, stillheten og så klart lyset. Stolen og stillheten er kanskje ikke så viktig for alle, men godt leselys er noe alle vil ha. Et godt leselys hindrer ikke bare slitne øyne, hodepine eller at man sovner bort fra boken, men det kan også være med å skape en atmosfære som tar oss mer inn i historien. Når man skal studere er ikke stemningen så viktig, men en god studieseksjon står og faller ofte på godt lys. Sitter man i et dårlig lys og prøver å studere er det nesten umulig få tak på noe av det som står i bøkene, så en god lampe må man alltid ha. Om du skal investere i en ny lampe så tenk funksjonalitet og vær kvalitetsbevisst.

Leave a Reply